Puur Gongbad

Kundalini Yoga Sat Nam
21-11-2024
19:30
Lith
Noord-Brabant
€25
healing
meditatie


Lith| donderdag 21 november 2024 | Puur Gongbad

Een Gongbad, dat ook wel geluidsbad wordt genoemd, is een ontspannen en gelukzalige ervaring, waarin je volledig gekleed wordt gebaad in de trillingen van gongs. Je ligt simpelweg op een matrasje, lekker ingepakt in een deken, jouw hoofd op een kussen. Zo kun je lekker met je ogen dicht je helemaal mee laten voeren op de geluiden van de gongs.

Duur: 1 uur

Voordat de menselijke taal zich ontwikkelde, waren er geluiden, ritmes, muziek. Door de eeuwen heen en over de hele wereld heeft elke cultuur geluid gebruikt om te communiceren, op te wekken, te kalmeren. Ouders kalmeren een baby in slaap met een slaapliedje, chirurgen verbeteren hun concentratie met muziek, sporters gebruiken het om de focus te verbeteren, sportfans gebruiken het om hun team te motiveren, filmmakers creëren angst, spanning en vreugde met muziek - de lijst gaat maar door.

Oude culturen gebruikten muziek als medicijn. De moderne geneeskunde maakt gebruik van geluidsfrequentiemachines om nier- en galstenen af te breken; Ultrasone machines worden gebruikt om blessures te genezen en het herstel van spier- en fractuurschade te versnellen.

Honderden onderzoeken hebben aangetoond dat muziek zowel fysieke als mentale voordelen heeft, maar hoe werkt het en waar past het geluid en de beleving van de gong? De gong is een van de oudste door de mens gemaakte geluiden, die meer dan 5.000 jaar oud is en een belangrijke rol speelt bij ceremonies, rituelen en genezingen in culturen als China, Myanmar, Afghanistan, Griekenland, India, Zuid-Amerika en Afrika.

De klanken en trillingen van de gong hebben een snel effect op de hersenen en het lichaam. Ze brengen ons van onze wakkere (Beta) staat naar een meer ontspannen en kalme (Alpha) staat, dan naar een rustgevende (Theta) staat en uiteindelijk naar een diep ontspannende meditatieve (Delta) staat.

Ze zorgen ervoor dat de hersenen, het hart en de ademhalingsfrequenties vertragen en verhogen de afgifte van melatonine, endorfine en dopamine chemicaliën die verband houden met gevoelens van verhoogde mentale helderheid.

Een overzicht van 400 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen vond sterk bewijs dat muziek de stemming kan verbeteren en stress kan verminderen, waarbij ritme fysieke pijnverlichting biedt. Een studie toonde aan dat geluidsmeditatie hielp bij het verminderen van spanning, woede, vermoeidheid, angst en depressie, terwijl het een gevoel van spiritueel welzijn verhoogde. Een ander heeft muziek in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder het stimuleren van de immuunfunctie.

Het is aangetoond dat op geluid gebaseerde trillingsbehandeling de bloedcirculatie verhoogt en de bloeddruk verlaagt, waardoor mensen met artritis, menstruatiepijn, postoperatieve pijn, spierpijn en stijfheid worden geholpen.

De diepe klanken en trillingen van de gong variëren afhankelijk van de grootte van het instrument, de gebruikte kloppers en de stijl van de speler. De ervaring is anders dan het luisteren naar muziek, je kunt geen specifieke noten identificeren en vasthouden zoals bij muziek. In plaats daarvan creëert de gongspeler een geluidslandschap die de luisteraar meeneemt op een ontspannende, meditatieve reis.

Een gongbad is een passieve ervaring, in die zin dat de luisteraar gewoon gaat liggen en de klanken over zich heen laat spoelen – vandaar de term 'gongbad'. Het is beschreven als een sonische massage waarbij je lichaam en geest reageren op de geluiden en trillingen. Er is niets te leren, geen vaardigheden te verwerven, dus voor mensen die het moeilijk vinden om uit te schakelen of te mediteren, is de gong een ideale ervaring.

Afgezien van diepe ontspanning en verminderde stressniveaus, rapporteren deelnemers een aantal voordelen en ervaringen van gong, zoals sterke emoties - van vreugde tot tranen - gevoelens van zweven, fel licht, sterke, kleurrijke beelden en meer.
Kosten € 25,00

www.bewustterugnaareden.nl
Evenement / Agenda delen: