Een moderne mysterieschool – infomiddag

Stichting Estia
31-08-2024
14:00
Den Bosch
Noord-Brabant
€0
ceremonie
networking


De Loge Anahata is momenteel de enige Estiaanse loge in de provincie Noord Brabant. Ontstaan vanuit Stichting Estia met de behoefte om in een besloten groep te werken met rituelen, symbolen en inwijdingen zoals dat gebruikelijk was bij eeuwenoude broederschappen. Dit vormgegeven in een moderne setting waar ontmoeting, verdieping en ‘werken aan Je-Zelf’ hand in hand gaan met de ‘oude’ werkwijzen. De Loge is daarmee geïnspireerd door diverse wijsheid stromingen en broederschappen zoals – maar niet beperkt tot - de Egyptische en Griekse mysteriescholen.
Ook in onze tijd zijn onder de noemer ‘Ken-Uzelve’ verschillende groeperingen actief. De loge Anahata heeft echter een geheel eigen(tijdse) invulling die onder meer blijkt uit het feit dat er sprake is van een ‘Alscheppende Macht’ en ‘het boek der Universele Wijsheid’. Het Boek der Universele Wijsheid wordt symbolisch voorgesteld middels een boek met blanco pagina’s waarin – afhankelijk van het ritueel – een citaat uit een wijsheidsgeschrift zichtbaar kan zijn zoals I Ching, Veda’s, Bijbel, Boek der Poorten, Talmoed etc,. Ook is bij de viering van de winterzonnewende en de zomerzonnewende de gezamenlijke feestelijke maaltijd alcoholvrij en vegetarisch. Verder is Loge Anahata, anders dan veel andere broederschappen genderneutraal. Iedereen is welkom, ongeacht gender, ras, huidskleur, nationaliteit, geloof of burgerlijke status.
Het best kan een Estiaanse loge daarmee getypeerd worden als een moderne mysterieschool, een broeder/zusterschap of levensbeschouwelijke menscirkel. Weliswaar sterk gegrondvest in eeuwenoude tradities en rituelen, maar ook gebruikmakend van vernieuwende en bewustmakende moderne methodieken zoals, sharing, spiegeling, meditatie, energiewerk.
In een Estiaanse Loge wordt gewerkt met rituelen en symbolen. De symboliek is veelal ontleend aan de bouw en het licht. Voor iedere Estiaan zijn thema’s als ‘Ken Je-Zelf’ , ‘Wat is er meer tussen hemel en aarde’ en ‘broeder/zusterschap’ belangrijk. Estia werkt met drie graden, zoals die vroeger bij de bouwgilden gehanteerd werden. Een nieuw lid wordt ingewijd als Leerling, een lid dat er al een tijd bij is en wat meer thuis is geraakt in het gebeuren, wordt ingewijd als Gezel en iemand, die nog langer lid is en meer de ins en outs kent, wordt uiteindelijk ingewijd tot Meester Estiaan.
De activiteiten van Loge Anahata zijn niet zomaar vrij toegankelijk. De bijeenkomsten zijn besloten en daarmee alleen voor leden. Dat de inwijdingsrituelen en wat er zoal besproken wordt niet publiekelijk worden gedeeld, kan op buitenstaanders als geheimzinnigdoenerij overkomen. Toch heeft dit een duidelijke functie .
Een inwijdingsritueel kent verrassingselementen die, als je ze al weet, niet meer dezelfde lading hebben. Bij bijeenkomsten worden ook wel persoonlijke zaken gedeeld. Wij vinden het niet meer dan billijk dat deze persoonlijke zaken binnen de Loge blijven.
In zoverre er al sprake is van ‘geheim’, dan is het de innerlijke beleving van een inwijding. Je kunt aan iemand anders niet precies uitleggen hoe je bijvoorbeeld een goede film of een mooi boek hebt ervaren of hoe een sinaasappel smaakt. Dat is allemaal een individuele belevenis en die is bij ieder mens verschillend. Dit geldt ook voor het beleven van inwijdingen. Niemand kan dat gevoel aan elkaar uitleggen met woorden.
Een belangrijke opdracht voor Estianen is: “Leer je zelf kennen door je zelf” en ‘Ervaar dat er meer is tussen hemel en aarde’.

Anahata, het hartchakra, staat voor liefde, verbinding, compassie. In het Sanskriet betekent het ongeschonden, ongebroken.
Interesse in de infomiddag?
aanmelden@estia.nu
Evenement / Agenda delen: